Lubisz dania, w których czujesz połączenie pięciu podstawowych smaków, takich jak: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry? Jeśli tak, to potrawy kuchni chińskiej będą dla Ciebie idealnym wyborem. Jedzenie przygotowane w ten sposób jest bardzo różnorodne. Sprawdź, gdzie zjeść najlepsze przysmaki wywodzące się z tamtych terenów.
Azjatyckie smaki, czyli chińskie jedzenie
Chińskie jedzenie najczęściej jest smażone w sosie, na głębokim oleju lub przygotowywane w woku, ewentualnie gotowane na parze. Potrawy, które są serwowane w tej części świata, bazują głównie na makaronie i ryżu. Inne popularne dania to sajgonki i pierogi wonton. Nie musisz wyjeżdżać do Chin, by posmakować tych pyszności. Wystarczy odwiedzić Warszawę. Przekonaj się sam, poniżej przedstawiamy najlepsze restauracje kuchni chińskiej w stolicy.
China Town (ocena Google’a: 4,2)
Nazwa nawiązuje do dzielnic różnych miast na świecie, będących skupiskiem mniejszości chińskiej. Tutaj znajdziesz imigrantów, którzy, mimo że wyjechali z kraju, dalej kultywują wraz z rodzinami spożywanie posiłków wzorowanych na kuchni swojego ojczystego kraju. W China Town znajdziesz:
- zupy;
- ryż;
- makarony;
- potrawy z owocami morza;
- dania mięsne z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem.
Canton (ocena Google’a: 4,4)
Ta restauracja słynie z ponad 300 dań inspirowanych Kantonem oraz Hongkongiem i jest umiejscowiona na warszawskiej Woli. Canton ma w swojej karcie wiele dań, które są czymś nowym dla Europejczyków. Warto spróbować tutaj np.:
- roladę ryżową na parze z krewetkami/wołowiną/kiełkami;
- morskie wodorosty na ostro;
- ramen z warzywami.
Pańska 85 (ocena Google’a: 4,5)
To klimatyczna i elegancka knajpka położona w centrum Warszawy. Kelnerzy serwują chińskie dania, które pomogą Ci lepiej poznać azjatyckie smaki. Pańska 85 jest miejscem z tradycyjną kuchnią, stykającą się z nowoczesnymi elementami. Zjesz tutaj np.:
- przepyszne pierożki dim sum;
- rolowane wolno gotowane ucho wieprzowe w pikantnym sosie czosnkowym;
- kaczkę po pekińsku.
Chińczyk w Warszawie to nie sushi 🙂
Często mylimy kuchnię japońską z chińską czy koreańską itd. Europejczycy popełniają ten błąd, ponieważ nie znają za dobrze kultury kulinarnej tego kontynentu. Pamiętajmy zatem, że sushi wywodzi się z Japonii, ale jest tak rozpowszechnione, że zjesz je w wielu innych miejscach. Azja słynie z rozmaitych smaków wywodzących się z Tajlandii i zachwyca również koreańskim jedzeniem.
Jeśli masz ochotę na sajgonki, smażony ryż, makaron z woka, to najlepszym wyborem będzie chińczyk. Warszawa to jedno z tych miast, gdzie znajdziesz mnóstwo lokali specjalizujących się w takich pysznych daniach. A gdy najdzie Cię ochota na potrawy z innych państw, to zachęcamy do zapoznania się z charakterystyką jedzenia z różnych części świata. Smacznego!
Dodaj komentarz