• Skip to main content
Przegląd Mazowiecki

Przegląd Mazowiecki

  • Strona główna
  • Atrakcje
  • Gastronomia
  • Kultura

Restauracje gruzińskie w Warszawie – miejsca, gdzie warto wracać

6 października, 2022 by Adrianna Zalwert Dodaj Komentarz:

pierożki gruzińskie na talerzu

Kuchnia gruzińska zaczęła się cieszyć popularnością wraz z coraz częstszymi lotami z Polski do serca Kaukazu. Dwa najbardziej rozpoznawalne smakołyki z tamtych stron to chinkali oraz chaczapuri. Zgłodniałeś? Zerknij na naszą listę, w której wytypowaliśmy pięć najlepszych miejsc serwujących kaukaskie dania w stolicy Polski.

Gdzie znajdziesz dobrą kuchnię gruzińską w Warszawie?

Chinkali są wyjątkowymi pierogami w kształcie sakiewek, a w ich wnętrzu znajduje się mięso wołowo-wieprzowe z cebulą i kolendrą oraz smakowity bulion. Natomiast drugą sztandarową potrawą jest chaczapuri, czyli placek z ciasta drożdżowego podawany z jajkiem, masłem oraz z dużą ilością sera. Zobacz, które restauracje w Warszawie podają najlepsze dania tego typu.

Marani – Restauracja i Winiarnia Gruzińska (ocena Google’a: 4,7)

Według nas jest to jedna z najlepszych restauracji gruzińskich w Warszawie. W tym miejscu pierwszy raz zetknęliśmy się z kaukaską kuchnią i to tutaj wracamy najczęściej. Kucharze serwują przysmaki z bogatego menu, gdzie znajdziemy przystawki, zupy czy dania główne. Najczęściej wybieranymi potrawami są:

  • chefs salad, inaczej sałatka w gruzińskim stylu;
  • tabaka megrulat, czyli pieczony kurczak z pikantnym sosem Adżika;
  • czaszuszuli, to duszona cielęcina w sosie pomidorowym z dodatkami oraz tradycyjnymi przyprawami.

Mała Gruzja (ocena Google’a: 4,6)

Czerwona cegła na ścianach buduje przytulną atmosferę, idealną na randkę, spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Potrawy są przygotowywane przez rodowite Gruzinki, przyrządzające jedzenie z najwyższą starannością i dbałością o jakość składników. 

W Małej Gruzji znajdziesz szeroki wybór mięsnych dań, a także gęstych i sycących zup. Restauracja cieszy się bardzo dobrymi opiniami a wszystko dzięki doskonałym potrawom oraz niezwykłej gościnności pracowników.

Rusiko (ocena Google’a: 4,6)

Rusiko jest to imię kobiety, rdzennej Gruzinki, dzięki której możemy cieszyć się tą wspaniałą knajpką na warszawskim Śródmieściu. Jej prowadzenie przejął syn właścicielki i to on dzisiaj przybliża nam te wyborne smaki Kaukazu. W restauracji zjemy różnorodne dania mięsne, ale zwolennicy kuchni wegetariańskiej również znajdą coś dla siebie. Zjesz tutaj:

  • koftę – smażone pulpeciki jagnięco-wieprzowe w sosie pomidorowym;
  • tolmę – gołąbki w liściach winogron z farszem wołowo-wieprzowym podawane z jogurtem miętowym;
  • lobio – czerwoną fasolę z orzechami włoskimi i ziołami gruzińskimi;
  • adżapsandali – warzywa duszone w przyprawach gruzińskich, posypane owczym serem.

Gaumarjos (ocena Google’a: 4,5)

To gruzińska restauracja znajdująca się na warszawskim Ursynowie, którą prowadzi małżeństwo pochodzące z tamtych stron. Szefowa kuchni używając rodzinnych receptur i sprawdzonych przypraw dogadza każdemu zgłodniałemu klientowi. Zjesz tutaj:

  • grillowane comberki z jagnięcego mięsa wraz z opiekanymi ziemniakami wraz z sałatką;
  • czebureki, czyli duży pieróg smażony na głębokim oleju z mielonym mięsem w środku;
  • sałatkę gruzińską ze świeżych warzyw obsypanych kolendrą.

David, właściciel lokalu jest znawcą win, dlatego w Gaumarjos można skosztować również wyjątkowych alkoholi, sprowadzonych specjalnie z Gruzji. 

U TATO (ocena Google’a: 4,5)

Kolejna restauracja prowadzona z pasją i miłością do jedzenia. Żaden klient nie wyjdzie stąd głodny. U TATO polecamy najbardziej:

  • blincziki, czyli naleśniki z mięsem wołowo-wieprzowym;
  • smażoną wątróbkę z kurczaka w warzywach ze świeżymi ziołami i gruzińskimi przyprawami, inaczej zwana kaurmą;
  • kubdari – tradycyjny placek nadziewany mięsem mielonym, podawany z sosem pomidorowym.

Gruzińskie jedzenie, czy może smaki innych kuchni świata?

Kiedy zjesz gruzińskie jedzenie, przepadniesz na zawsze, dlatego jednym z najlepszych wyborów kulinarnych jest restauracja gruzińska. Warszawa, Kraków i inne duże miasta mają wiele tego typu lokali wartych odwiedzenia. W stolicy mamy tyle knajpek, że czasami trudno podjąć decyzję. Ty też tak masz? 

Przed pójściem do konkretnego miejsca warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się dana kuchnia. To zawsze pomaga nam w wyborze. Może i Tobie się przyda? A kiedy mamy ogromną ochotę na jakiś jeden wymarzony specjał, wtedy szukamy restauracji serwujących tę konkretną potrawę. Życzymy smacznych podróży kulinarnych w stolicy.

Zapisano w:Gastronomia

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright © 2023 · przegladmazowiecki.pl