• Skip to main content
Przegląd Mazowiecki

Przegląd Mazowiecki

  • Strona główna
  • Atrakcje
  • Gastronomia
  • Kultura

Sushi, a może ramen? Najlepsze restauracje japońskie w Warszawie

12 października, 2022 by Adrianna Zalwert Dodaj Komentarz:

ramen

Gdzie znaleźć japońskie restauracje? Warszawa na swojej kulinarnej mapie ma wiele miejsc, które podają ramen, sushi i inne tradycyjne dania kuchni japońskiej. Charakteryzują się one prostotą i walorami zdrowotnymi. Sprawdź, jakie lokale w stolicy serwują jedzenie inspirowane kulturą Japonii.

Kuchnia japońska w Warszawie

Dania kuchni japońskiej są lekkie, zawierają bardzo mało tłuszczu i nie dodaje się do nich wielu przypraw. Według tamtejszej kultury jedzenie powinno zachowywać naturalny smak. Podstawowymi składnikami są:

  • ryż;
  • tofu;
  • grzyby shitake;
  • świeże ryby i glony.

Przekonaj się, która warszawska knajpka stawia na potrawy wysokiej jakości i najlepszy smak.

Niigata Onigiri (ocena Google’a: 4,9)

Szyld nawiązuje do ryżowej kanapki przygotowywanej dzieciom do szkoły. Niigata Onigiri w Warszawie to bar szybkiej obsługi, który przez niewielkie okienko podaje przepyszne przekąski. Ich smak może przenieść Cię w kulinarną podróż do odległej Japonii. Osoby preferujące dietę wegetariańską znajdą tam wiele bezmięsnych alternatyw dla tradycyjnych potraw.

Smaki Sushi Warszawa (ocena Google’a: 4,8)

Jest to restauracja o minimalistycznym wyglądzie, w której obsługa przygotowuje sushi i inne japońskie smakołyki. Smaki Sushi Warszawa oprócz najwyższej jakości rolek oferują także różnorodne:

  • zupy;
  • rybne tatary;
  • owoce morza w panko lub tempurze;
  • wakame;
  • edamame.

Zajegyoza  (ocena Google’a: 4,8)

Restauracja ta używa naturalnych składników, dzięki czemu potrawy smakują wyjątkowo. Ekipa lokalu sama o sobie mówi, że zajmuje się autentyczną i domową kuchnią japońską. W Zajegyozie serwują przepyszne dania, takie jak:

  • zajegyoza – chrupiące pierożki z soczystym nadzieniem w wersji mięsnej lub wegańskiej;
  • okonomiyaki – przysmak na wzór pizzy i naleśnika w japońskim stylu;
  • ramen – makaron z aromatycznym i esencjonalnym bulionem.

SATO gotuje (ocena Google’a: 4,7)

SATO gotuje to minimalistyczna i industrialna restauracja z japońskimi daniami i sake, która znajduje się na warszawskiej Ochocie. Dodatkowo w lokalu odbywają się warsztaty tematyczne, kiermasze i inne wydarzenia związane z promowaną przez knajpkę kulturą.

UKI UKI (ocena Google’a: 4,7)

Restauracja UKI UKI specjalizuje się w tradycyjnych zupach udon. Szef kuchni specjalnie przygotowuje nietypowy makaron z mąki, wody i soli, by idealnie komponował się z aromatycznym ramenem. Miłośnicy wegetarianizmu będą zachwyceni Vegan Tantan Udonem, ponieważ jego bazą jest warzywny bulion.

Japońskie jedzenie w centrum Warszawy

Japońskie jedzenie opiera się na rybach, owocach morza, warzywach i wodorostach. W Warszawie jest sporo knajpek, które serwują sushi, ramen i inne specjały. Jednak nie każdy lubi ten rodzaj kuchni. W tropieniu własnej drogi kulinarnej warto poznać kulturę spożywania posiłków w innych zakątkach świata. Życzymy owocnych poszukiwań! 

Zapisano w:Gastronomia

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright © 2023 · przegladmazowiecki.pl