
Gdzie znaleźć japońskie restauracje? Warszawa na swojej kulinarnej mapie ma wiele miejsc, które podają ramen, sushi i inne tradycyjne dania kuchni japońskiej. Charakteryzują się one prostotą i walorami zdrowotnymi. Sprawdź, jakie lokale w stolicy serwują jedzenie inspirowane kulturą Japonii.
Kuchnia japońska w Warszawie
Dania kuchni japońskiej są lekkie, zawierają bardzo mało tłuszczu i nie dodaje się do nich wielu przypraw. Według tamtejszej kultury jedzenie powinno zachowywać naturalny smak. Podstawowymi składnikami są:
- ryż;
- tofu;
- grzyby shitake;
- świeże ryby i glony.
Przekonaj się, która warszawska knajpka stawia na potrawy wysokiej jakości i najlepszy smak.
Niigata Onigiri (ocena Google’a: 4,9)
Szyld nawiązuje do ryżowej kanapki przygotowywanej dzieciom do szkoły. Niigata Onigiri w Warszawie to bar szybkiej obsługi, który przez niewielkie okienko podaje przepyszne przekąski. Ich smak może przenieść Cię w kulinarną podróż do odległej Japonii. Osoby preferujące dietę wegetariańską znajdą tam wiele bezmięsnych alternatyw dla tradycyjnych potraw.
Smaki Sushi Warszawa (ocena Google’a: 4,8)
Jest to restauracja o minimalistycznym wyglądzie, w której obsługa przygotowuje sushi i inne japońskie smakołyki. Smaki Sushi Warszawa oprócz najwyższej jakości rolek oferują także różnorodne:
- zupy;
- rybne tatary;
- owoce morza w panko lub tempurze;
- wakame;
- edamame.
Zajegyoza (ocena Google’a: 4,8)
Restauracja ta używa naturalnych składników, dzięki czemu potrawy smakują wyjątkowo. Ekipa lokalu sama o sobie mówi, że zajmuje się autentyczną i domową kuchnią japońską. W Zajegyozie serwują przepyszne dania, takie jak:
- zajegyoza – chrupiące pierożki z soczystym nadzieniem w wersji mięsnej lub wegańskiej;
- okonomiyaki – przysmak na wzór pizzy i naleśnika w japońskim stylu;
- ramen – makaron z aromatycznym i esencjonalnym bulionem.
SATO gotuje (ocena Google’a: 4,7)
SATO gotuje to minimalistyczna i industrialna restauracja z japońskimi daniami i sake, która znajduje się na warszawskiej Ochocie. Dodatkowo w lokalu odbywają się warsztaty tematyczne, kiermasze i inne wydarzenia związane z promowaną przez knajpkę kulturą.
UKI UKI (ocena Google’a: 4,7)
Restauracja UKI UKI specjalizuje się w tradycyjnych zupach udon. Szef kuchni specjalnie przygotowuje nietypowy makaron z mąki, wody i soli, by idealnie komponował się z aromatycznym ramenem. Miłośnicy wegetarianizmu będą zachwyceni Vegan Tantan Udonem, ponieważ jego bazą jest warzywny bulion.
Japońskie jedzenie w centrum Warszawy
Japońskie jedzenie opiera się na rybach, owocach morza, warzywach i wodorostach. W Warszawie jest sporo knajpek, które serwują sushi, ramen i inne specjały. Jednak nie każdy lubi ten rodzaj kuchni. W tropieniu własnej drogi kulinarnej warto poznać kulturę spożywania posiłków w innych zakątkach świata. Życzymy owocnych poszukiwań!
Dodaj komentarz