
Przebywając latem na terenie stolicy, niejeden jej mieszkaniec czy odwiedzający zadaje sobie pytanie, gdzie można zjeść najlepsze lody w Warszawie. Miejsc oferujących tego rodzaju przysmaki o rozmaitych smakach jest wiele, natomiast które spośród nich są naprawdę godne polecenia? Niniejszy ranking ma za zadanie odpowiedzieć na to dość niełatwe pytanie. Wszak w mnogości jednostek oferujących słodkie, lodowe orzeźwienie łatwo się zagubić. Trudno natomiast odnaleźć odpowiedni punkt wyjścia.
Na co zwrócić uwagę, wybierając się na lody w Warszawie?
Co należy wziąć pod uwagę, chcąc wybrać się na naprawdę dobre lody w Warszawie? Przede wszystkim warto, choćby podczas przeglądania internetowej sieci, zrobić rozeznanie, które miejsca korzystają z wysokiej jakości składników gwarantujących odpowiedni smak i kremową konsystencję wyrobów lodowych. Dlaczego tak ceni się lody rzemieślnicze w Warszawie oraz innych częściach kraju? Ich wyrób zazwyczaj związany jest z zachowaniem odpowiedniego kunsztu oraz określonych standardów zapewniających wspaniałe walory smakowe.
Oceny i opinie klientów dostępne na witrynach internetowych mogą wskazać odpowiedni kierunek. Jeśli chodzi o najlepsze lody w Warszawie, ranking przedstawiony poniżej został opracowany z uwzględnieniem ocen i opinii, jakie krążą w serwisach Google oraz Facebook. Poniższa lista wskazuje więc dość popularne miejsca, okraszone wieloma pochlebnymi słowami ze strony internautów.
Lody Warszawa — ranking jednostek gastronomicznych zapewniających nietuzinkowe walory smakowe
Pośród wielości jednostek gastronomicznych oferujących dobre lody w Warszawie dziesięć z nich wyróżniło się na tyle, aby zasilić zestawienie prezentowane poniżej. Niektóre proponują swoim klientom również innego rodzaju słodkości warte uwagi. Czas przyjrzeć się im wszystkim nieco bliżej.
Beza Krówka — lody rzemieślnicze z wysoce wyselekcjonowanych komponentów
Kultowym miejscem tworzącym od lat lody rzemieślnicze w Warszawie oraz innych miejscach Polski zdecydowanie jest Beza Krówka. Niepowtarzalny smak tutejszych wyrobów uzyskuje się dzięki starym, tradycyjnym włoskim recepturom oraz rzemieślniczej metodzie wytwarzania. Tutaj wszelkie komponenty są poddawane starannej selekcji. Prawdziwe, świeże mleko i wysokiej jakości śmietanka z pobliskiej mleczarni gwarantują uciechę dla najbardziej wymagających kubków smakowych. Beza Krówka bazuje również na sezonowości owoców, dzięki czemu też w ich przypadku nie trzeba się martwić o utrzymanie odpowiedniego poziomu smakowitości.
Tym bardziej wielu zapewne ucieszy fakt, iż lodziarnia ta spotykana jest w wielu polskich miejscowościach. Na terenie samej tylko stolicy posiada kilka swoich filii, ciesząc swoją obecnością mieszkańców różnych części miasta, jak również turystów je odwiedzających. Ogółem Polska może natomiast pochwalić się ponad setką lodziarni Beza Krówka. Jedne z najlepszych lodów w Warszawie spotkamy m.in. na Rogu Koeniga i Zagłoby. przy ul. Jana Pawła Woronicza 30, a także we wnętrzach centrum handlowego Wola Park przy ul. Górczewskiej 124. Pełną mapę lokalizacji można zaś sprawdzić za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej Bezy Krówki.
Stolica Lodów i Pączków oraz innych słodkości
Zapraszamydo odkrycia kolejnego miejsca, gdzie można skosztować jednych z najlepszych lodów w Warszawie, a także cieszyć się pysznymi pączkami – Stolica Lodów i Pączków w Ursusie. To miejsce to istna historia smaku, sięgająca roku 2017, kiedy powstał pierwszy lokal o nazwie Stolica Lodów Tradycyjnych, mieszczący się przy ul. Batalionów Chłopskich 75. Obecnie Stolica Lodów i Pączków ma już wiele punktów w różnych zakątkach Warszawy, takich jak Bemowo, Bielany, Wola, Żoliborz czy Białołęka.
Na terenie Ursusa, w szczególności na Bemowie, znajduje się aż cztery wyjątkowe lokale Stolicy Lodów i Pączków, a na Woli możemy znaleźć ich trzy. Każdy, kto tu zawita, będzie miał okazję zakupić nie tylko tradycyjne, wyjątkowo smaczne lody w Warszawie, ale również wysokiej jakości pączki, wypieki drożdżowe, domowe ciasta i torty.
Co ważne, wszystkie wyroby lodowe powstają tu przy użyciu polskiego mleka, pełnotłustej śmietanki i naturalnego cukru, a także dodatków w postaci świeżych owoców czy warzyw, prawdziwej czekolady, kakao, karmelu lub orzechów. Wszystko jest przygotowywane ręcznie, co przekłada się na wyjątkową jakość produktów.
Jeśli więc szukasz niepowtarzalnych smaków lodów i pączków, Stolica Lodów i Pączków w Ursusie to miejsce, które koniecznie musisz odwiedzić. Smacznej przyjemności!

Dal Dalla Gelato — tradycyjne włoskie smaki rodem z Wenecji
Wielbiciele lodów włoskich gelato zdecydowanie swoje ukochane smaki odnajdą w Dal Dalla Gelato przy ul. Leszczyńskiej 4. Mówi się, że odwiedziny tego lokalu są niczym podróż do Wenecji bez konieczności opuszczania polskiej stolicy. Doskonałe zbilansowanie zawsze świeżych składników oraz idealnie kremowa konsystencja to cechy jednych z najlepszych lodów w Warszawie.
Dostępne tu lody włoskie gelato są przy tym bezglutenowe, niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Do ich wyrobu nie stosuje się barwników, aromatów oraz tłuszczów roślinnych. Co dla niektórych może być ważne, oferta Dal Dalla Gelato zawiera, obok wyrobów tradycyjnych, także jedne z najlepszych wegańskich lodów w Warszawie. Na własne oczy można tu również zobaczyć proces mieszania składników.
Bogactwo klasycznych smaków rozciąga się od czekolady, poprzez pistację i tiramisu, aż po fiordilatte. Każdy z tych tradycyjnych wyrobów zawiera świeże, pełne mleko, śmietanę i cukier. Wśród składników niektórych propozycji smakowych można znaleźć także żółtka jaj. W Dal Dalla Gelato nie ma miejsca na półprodukty przemysłowe.
Smaki tworzone są tu od zera. Bazują na czymś, co jest niezwykle istotne w lodach włoskich gelato — kreatywności. Najlepszej jakości owoce i kremowe sosy łączone są z kruszonkami, ciasteczkami oraz bezami zasilającymi wcześniej piekarnik tutejszej pracowni. Dal Dalla Gelato pokocha każdy amator tradycyjnych, włoskich słodkości, a także przepysznej, aromatycznej kawy.
Kuncer — lody autorskie i inne ciekawe propozycje
Pracownia Kuncer — lody autorskie również niezwykle dba o jakość swoich produktów. Przy czym oferuje nie tylko rozmaite wyroby lodowe, ale także kawy, napoje rozgrzewające i zimne (w tym orzeźwiające koktajle oraz gorące czekolady), a nawet śniadania w wersji słodkiej lub słonej. Można tutaj z powodzeniem wybrać się na lody pod trzy różne adresy. Lodziarnie zlokalizowane są przy ulicach: Wyszogrodzkiej 1, Lazurowej 89 i Mickiewicza 27. Wszędzie króluje to samo menu, pod ostatnim z wymienionych adresów nie uświadczy się jednak wspomnianych już śniadań w wersji słonej.
Dostępne w Kuncer lody naturalne, ręcznie kręcone, dostępne są nie tylko na gałki. Można tu również zakupić pełne półlitrowe i litrowe pojemniki. Co się zaś dotyczy propozycji gałkowych, bez problemu zje się tutaj również wyjątkowo dobre, wegańskie lody. Warszawa, wbrew pozorom, nie oferuje aż tak wielu lodziarni, gdzie można takowe spotkać.
Sieć pracowni Kuncer — lody autorskie to zresztą właściwie nie tylko lodziarnie, a cukiernio-lodziarnie. Można tutaj zamówić też m.in. wyjątkowe ciasta i torty na każdą okazję (również te lodowe). Zamówienia na tego rodzaju produkty składa się osobiście lub drogą elektroniczną.
Kremowa — lodziarnia rodzinna godna wymagających podniebień
Zlokalizowana przy ul. Kaliny Jędrusik 5 na warszawskim Żoliborzu, Kremowa lodziarnia — jako kolejna jednostka warta uwagi, jeśli chodzi o najlepsze lody w Warszawie — kręci (podobnie jak Dal Dalla Gelato) włoskie gelato godne polecenia. Można je zjeść zarówno na miejscu, jak i we własnym, domowym zaciszu, zamawiając lodowe specjały z dostawą.
Kremowa lodziarnia nie korzysta z gotowych past lodowych czy owocowych. Stawiając na wysoką jakość, za podstawę wielu oferowanych smaków bierze sobie lokalne, sezonowe owoce oraz owoce egzotyczne sprowadzane bezpośrednio z kraju ich pochodzenia. Ponadto w Kremowej lodziarni spotka się nie tylko lubiane, klasyczne smaki, ale także pyszne kompozycje autorskie. Wśród tych drugich zaś można znaleźć takie połączenia smakowe jak pomarańcza z hibiskusem lub lawendowa jagoda.
Podczas słonecznych dni sezonu wiosenno-letniego, a czasem również ciepłą jesienią, specjałów z Kremowej lodziarni można spróbować w plenerze, w różnych zakątkach stolicy. Umożliwiają to specjalnie powołane do tego lodowe rowery, które można też wynająć na różne okazje specjalne, by uświetnić np. firmowy event albo wyjątkowe urodziny. Gdzie dokładnie można spotkać te osobliwe, mobilne punkty podczas sprzyjającej pogody? Aby to ustalić, warto śledzić media społecznościowe tych dobrych lodów w Warszawie.
PasteLove — lody naturalne idealne dla ochłody w ciepłe dni
Kolejną siecią lodziarni, jaką można spotkać oraz polecić na terenie stolicy i nie tylko, jest PasteLove. Lody w Warszawie oferowane przez nią dostępne są sezonowo w wielu punktach miasta. Sezony lodowe zaś zawsze wypełnia tu wiele pysznych smaków. Same lodziarnie natomiast często bywają chwalone za stosunek jakości co do ceny. Można je spotkać m.in. przy ul. Remiszewskiej 17, Białowieskiej 16, Chodeckiej 14 czy Porajów 3e.

W PasteLove lody często stanowią świetną okazję do świętowania np. Dnia Dziecka. Lodziarnie tej sieci mają na swoim koncie również dni tematyczne — amerykańskie oraz azjatyckie nawiązujące produktami lodowymi do tych kontynentów.
Serwus Syrena — lody rzemieślnicze, których nie powstydziłaby się Syrenka warszawska
Dobre lody rzemieślnicze w Warszawie dostępne są w Serwus Syrena przy ul. Białobrzeskiej 4a. Lodziarnia ta swoim szyldem nawiązuje do Syrenki warszawskiej, której pomnik znajduje się m.in. na Starym Mieście. To lokal pełen nietuzinkowego klimatu, wyróżniony Orłem Gastronomii za jakość produkowanych przez siebie lodów. Te zaś można zakupić również w pudełkach podczas zakupów internetowych.
Lodziarnia Serwus Syrena serwuje lody m.in. o takich smakach jak: słony karmel. migdał z karmelem, mascarpone z maliną, pistacja sycylijska z olejem z pestek dyni i kolorowym pieprzem czy jogurt z wiśnią. Nie brakuje również tradycyjnej śmietanki oraz pysznych lodów czekoladowych. Na miejscu można też napić się kawy lub gorącej czekolady o różnych odsłonach.
Pallone Lody — tradycyjne, włoskie receptury dla smakoszy
Pallone Lody w Warszawie dostępne są na terenie trzech dzielnic stolicy: Praga Północ (ul. Brzeska 29/31), Śródmieście (ul. Polna 30a) oraz Saska Kępa (ul. Francuska 31). Lodziarnie te produkują naturalne wyroby lodowe metodą rzemieślniczą, wedle oryginalnych receptur włoskich. Dystrybuują też swoje produkty do kawiarni bądź cukierni.
Pallone Lody swoją nazwą nawiązują do włoskiego słowa „piłka” jako symbolu czegoś pełnego i kulistego (jak gałka przepysznych lodów). Serwowane specjały należą do typu toskańskiego. Są mniej tłuste niż te sycylijskie, a przy tym nie tak wodniste, jak wyroby lodowe z regionu Veneto. Produkty z lodziarni Pallone Lody to więc dobry przykład doskonałego balansu pomiędzy lekkością i konsystencją. Ich wyłącznie naturalne składniki to nabiał (mleko, śmietanka, jogurt) z najlepszych polskich mleczarni oraz owoce z miejsc, gdzie dojrzewają one najpełniej (m.in. orzechy i cytryny ze słonecznej Sycylii, czekolada z Belgii lub Kolumbii).
Każda lodziarnia Pallone Lody to również miejsce pełne starych, sprawdzonych receptur. Niektóre z nich mają nawet kilkaset lat. Smak Fior do latte, czyli śmietanka, tworzony jest tu na podstawie przepisu dostępnego i opracowywanego wyłącznie tutaj. Wiele walorów smakowych zostało w lodziarniach Pallone Lody osiągniętych poprzez pracę opartą na zasięganiu opinii specjalistów od smaku, czyli klientów. Tutaj słucha się ich opinii i odpowiada na zapotrzebowanie, nawiązując do tradycji, ale też wciąż doskonaląc dostępne wyroby.
Na Końcu Tęczy — lody zdecydowanie poprawiające nastrój
Jeśli chodzi o dobre lody Warszawy, ranking lokali tego typu nie mógłby zaistnieć bez tego miejsca. Jest nim iście bajkowa i kolorowa lodziarnia Na Końcu Tęczy. Lody w niej serwowane pełne są prostych, naturalnych produktów gwarantujących naprawdę doskonały smak. Wszak to prostota jest największą siłą wspaniałych wyrobów lodowych. Mleko, śmietana, wanilia, cukier, prażone orzechy oraz owoce z zaprzyjaźnionych lokalnych bazarów to wszystko, co składa się na te jedne z najlepszych lodów Warszawy.
Na nich jednak nie kończy się oferta Na Końcu Tęczy. Lody o stałych, rozmaitych smakach — takich jak m.in.: mascarpone z brzoskwinią, chałwa, śmietanka czy słony karmel — to tylko jej część. Można tutaj także nabyć kawę arabica, ciasta (bezy, serniki, brownie i szarlotkę) oraz różne produkty sezonowe. Co zaś dotyczy samych specjałów lodowych, na lody Na Końcu Tęczy można wybrać się do dwóch lokalizacji. Jedna z nich zlokalizowana jest przy Alei Wyzwolenia 15, druga zaś przy ul. Dobrej 42. Obie funkcjonują przez cały tydzień, różnią się jednak nieco godzinami otwarcia i smakami oferowanych lodów.
Lody Bosko Warszawa — boskie lody produkcji własnej
Pod różnymi adresami na terenie stolicy prężnie działają również lody Bosko Warszawa. Znajdzie się je tutaj przy ul. Odkrytej 4, Przy Bażantarni 8b na warszawskim Ursynowie lub na warszawskiej Pradze, przy ul. Podskarbińskiej 21. W tym miejscu warto doprecyzować, iż lody Bosko Warszawa to właściwie lodziarnio-kawiarnia. Jej główną specjalizacją są zaś lodowe wyroby rzemieślnicze produkcji własnej o łącznie ponad trzystu odsłonach kompozycji smakowych. Jako iż lody Bosko ogółem znajdują się na różnych terenach Polski, w każdym z lokali można spotkać nieco inne smaki.
Wśród wszystkich dostępnych wariantów znaleźć tu można te tradycyjne, mleczne, jak również takie niezawierające cukru czy glutenu. Tutaj także bez problemu zakupić bardzo dobre lody wegańskie w Warszawie. Wśród smaków mlecznych można znaleźć m.in. takie nietuzinkowe kompozycje jak: banan z daktylami i karmelem, biała czekolada z różnego rodzaju owocami lub orzechami, czekolada z miętą albo chili, cynamon z jabłkiem prażonym, figa z makiem, gruszka z orzechami laskowymi i karmelem, a nawet bekon ze syropem klonowym czy oliwa z oliwek. Oczywiście nie brakuje również tradycyjnej śmietanki, lubianej przez wielu pistacji bądź standardowych lodów owocowych.
Wśród wegańskich lodów Warszawy te z lodziarnio-kawiarni Bosko zajmują wysoką pozycję za bardzo oryginalne i ciekawe połączenia smaków. Królują tu sorbety m.in. marchewkowo-owocowe, ananasowe z bazylią, cytrynowe z imbirem i kurkumą czy ogórkowe z pietruszką. Nie brakuje też bardziej oczywistych połączeń owocowych oraz lodów w odsłonach wegańskich o tradycyjnych smakach np. bakaliowym, czekoladowym, waniliowym, kokosowym lub kawowym. Możliwości jest mnóstwo!
Najlepsze lody w Warszawie — słodkie doznania dla każdego
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie. Wybór zależy od preferowanych smaków i rodzajów lodowych smakołyków. Jeśli chodzi o zawarte tutaj TOP 10 miejsc serwujących lody w Warszawie, ranking ten obejmuje jednostki posiadające w swojej ofercie również niejeden pyszny sorbet, a nierzadko też rozmaite napoje kawowe. Przed obraniem konkretnego kierunku warto zapoznać się bardziej szczegółowo z propozycjami danego lokalu, zwłaszcza jeśli jest się fanem tych bardziej nietuzinkowych połączeń smakowych.
Wróć na stronę główną po więcej inspirujących wpisów!
Dodaj komentarz